PENTU TULOSSA?

Onko pentu tulossa?

Mitä ihmettä sille pitää muistaa ostaa?

Mitä se tarvitsee?

Älä huoli! Me räätälöimme valmiiksi pentupaketit, jotka saat kätevästi verkkokaupastamme kotiisi! Niistä riittää apua pennun alkutaipaleelle ja sinä saat rauhassa odottaa pennun tuloa.

Löydät niitä eri kokoisina ja eri kokoisille pennuille tarkoitettuna.

Pentupaketteja löytyy sekä koiranpennuille, että kissanpennuille. Tulossa on extrana oma paketti myös aikuisemmalle kodinvaihtajalle!

Kun koiranpentu saapuu tarvitset nämä:

Kun kissanpentu saapuu tarvitset nämä:

 • Sopiva juoma- ja ruokakuppi
 • Sopiva peti
 • Panta tai valjaat ja hihna
 • Kynsisakset
 • Turkista riippuen myös turkinhoitovälineitä
 • Makupaloja ja puruluita
 • Leluja ajanvietteeksi

Ennen pennun tuloa kodista on tärkeää turvallinen. On tärkeää katsoa, ettei pentu pääse käsiksi sähköjohtoihin eikä lattioilla ole pientavaraa, joita pentu voi syödä. 

Uudessa kodissa koira tarvitsee turvallisen paikan nukkua. Siihen sopii aluksi koulutuspeti, jonne opetat sen menemään tarvittaessa rauhoittumaan tai odottamaan vieraiden sisääntuloa.

Alkuun pentu tarvitsee ruokaa neljästi päivässä. Noin 3–4 kuukauden iässä voidaan siirtyä kolmeen ruokintakertaan päivässä ja puolen vuoden iästä alkaen kahteen annokseen päivässä.

Pennun ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin aikuisella, ja pennun ruoka tulisikin valita koiran aikuiskoon mukaan. etenkin jos kyseessä on iso- tai jättirotuinen pentu, on oikealla ruokinnalla oleellinen merkitys, jotta pennusta varttuu terveluustoinen aikuinen.

Uudessa kodissaan pennulle on hyvä varata ensimmäinen eläinlääkäriaika viimeistään sen ollessa 12 viikon ikäinen, jolloin aloitetaan koiranpennun rokotusohjelma. Varhaisrokotuksen voi antaa jo kahdeksanviikkoisellekin.

Koira on perheenjäsen parhaimmillaan yli 15 vuodeksi, joten päätös koiran hankinnasta kannattaa tehdä todella harkiten. 

Koiranpentuja löytyy muun muassa netistä eri paikoista. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Kennelliiton pentuvälitys, monilta kasvattajilta löytyvät koti- ja Facebook-sivut sekä rotuyhdistysten pentuvälitys.

Lähde: Evidensia

 • Ruoka- ja juomakulho
 • Pieni määrä penturuokaa
 • Kissanvessa ja kuivikkeet. Hiekkalaatikon pitää olla matala, jotta kissa pääsee kapuamaan sinne ja pois helposti. Kuivikevaihtoehtoja on monia, eri materiaaleista valmistettuja, paakkuuntuvia ja paakkuuntumattomia. Suurin osa kissoista käyttää mielellään hienojakoista, hajustamatonta hiekkaa.
 • Raapimispuun, jota kissa voi käyttää huonekalujesi ja tapettien sijaan.
 • Leluja
 • Makuupaikkoja. Isommissa raapimispuissa on sopivia koloja minne kissa voi mennä, mutta yleensä se valitsee kuitenkin mieluummin sen laatikon missä se postitettiin sinulle.
 • Kuljetuskoppa eläinlääkärikäyntejä varten ja sinne pohjalle alustan, joka on helppo pestä.

Muista siivota hiekkalaatikko riittävän usein, sillä kissa voi alkaa vältellä sen käyttöä jos se on liian likainen. Ruoka- ja vesikupit tulee sijoittaa eri tilaan kuin hiekkalaatikko, sekä kissan käyttömukavuuden että hygienian vuoksi. Muista vaihtaa vesi riittävän usein raikkaampaan ja pitää huolta myös kuppien puhtaudesta. Parhaassa tapauksessa kissanpentu on saanut jo kasvattajalla tutustua raapimapuuhun. Kissanpentua kannattaa joka tapauksessa uudessa kodissa houkutella raapimapuulle, kun se on virkeällä ja leikkisällä tuulella. Jos näet kissanpentusi raapivan ei-toivottua kohdetta kuten sohvaa tai tapettia, voit sanoa sille tiukasti ”ei” ja käydä nostamassa sen pois kiellettyjen puuhien parista. Kissanpentua ei pidä rankaista, sillä se vain heikentää sen luottamusta ihmiseen, mutta johdonmukaisella ohjailulla sen käytökseen voi vaikuttaa.

Muista rokotukset! Jos kissanpentusi on tullut vastuuntuntoiselta kasvattajalta, olet saanut mukaan ohjeet ruokinnasta ja muusta hoidosta. Mahdollisesti olet saanut jopa vinkkejä hyvistä eläinlääkäriasemista.

Lemmikkikissa kannattaa leikkauttaa eli steriloida puolen vuoden iän jälkeen. Kaikki kissat suositellaan rokotettavaksi kissanuhaa ja kissaruttoa vastaan. Tarvittaessa kissa voidaan rokottaa myös rabiesta ja muita sairauksia vastaan. Tarvittavien rokotusten ja loishäätöjen tiheys ja laajuus riippuvat siitä, minkälaista elämää kissasi elää: kissanäyttelyissä käyvä tai vapaana pihalla liikkuva kissa ovat suuremmassa tartuntariskissä kuin sisäkissa, joka ei juuri poistu kotoaan. Keskustele aina oman kissasi rokotus- ja loishäätötarpeesta eläinlääkärin kanssa.

Lähde: Evidensia