Laumahevoset osaavat lukea ihmisen eleitä

Luin juuri artikkelin, jossa Turun ja Helsingin yliopistojen tutkijat olivat halunneet selvittää, kuinka hevosten elinolosuhteet vaikuttavat niiden herkkyyteen lukea ihmisten eleitä.

Aihetta on tutkinut kansainväliseen tutkimusryhmään kuuluvia tutkijoita Turun ja Helsingin yliopistoista sekä INRAE:sta, Ranskan kansallisesta maatalous-, ruoka- ja ympäristöinstituutista.

Ryhmä oli tutkinut hevosten tapaa reagoida ihmisten osoittaviin eleisiin sekä reagointitavan riippuvuutta hevosten elinympäristöstä. Lisäksi tutkija olivat testanneet hevosten reaktioiden eroavaisuutta, kun eleen näytti tuttu omistaja tai tuntematon ihminen. Koe toistettiin 10 kertaa jokaisen hevosen kohdalla.

Vähintään kolmen yksilön laumoissa elävät hevoset valitsivat osoitetun laatikon useammin kuin yksin tai pareittain elävät. Tiedotteessaan Liehrmann totesi, että on mahdollista, että isommissa ryhmissä elävät hevoset voivat hyötyä suuremmasta älyllisestä stimulaatiosta, sillä vapaa vuorovaikutus lajitovereiden kanssa edistää sosiaalisia tilanteita, joista hevoset voivat oppia ja näin kehittää sosio-kognitiivisia taitojaan.

Myös aiemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että hevoset, joilla oli pääsy laitumelle lajitovereiden kanssa, oppivat nopeammin ja ovat vähemmän aggressiivisia ihmisiä kohtaan kuin yksittäisissä karsinoissa elävät hevoset.

Mielestäni tämä oli hyvä esimerkki omista ajatuksistani hevosista ja niiden käyttäytymisestä. Koulutuksessa olen aina käyttänyt omia eleitäni avuksi hevosten lajinmukaiseen luonnolliseen opetukseen. Omat hevoseni ovat aina eläneet pihatossa vähintään kolmen hevosen laumassa ja olen itse huomannut, että se tulee hienosti esille luonnollisen hevosmiestaidon käyttämiseen koulutuksessa.

Alla on linkki koko Ylen artikkeliin sekä oman esikuvani Clinton Andersonin sivustolle, jonka pohjalta oma hevosten kouluttamistaitoni tulee. Puolisoni käyttää kyseistä metodia omassa ongelmahevoskoulutuksessaan ja olen nähnyt huikeita tuloksia lyhyessäkin ajassa! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja jos kysyttävää tulee niin vastaan mielelläni!

Lähde: yle.fi/a/74-20029212 (julkaisu 28.4.2023 kirjoittanut Jouni Koutonen)

Linkki luonnollisia hevosmiestaitoja noudattavalle hevoskouluttajan Clinton Anderson sivuille: https://downunderhorsemanship.com/

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *