| |

Lampaat

Lampaiden pito harraste-eläimenä on lisääntynyt viime vuosina. Tiesitkö, että lammas kesytettiin Lähi-Idässä ensimmäisten kotieläinten joukossa 11 000 – 8 000 vuotta sitten. Suomessa ensimmäiset arkeologiset löydöt lampaiden pidosta ovat kivikauden ja rautakauden taitteessa 4 000 vuoden takaa. Vuonna 2021 lammastaloutta harjoitettiin 1 221 tilalla, joista ammattimaisia tiloja oli noin 800.

Oletko harkinnut ottavasi lampaita hoitamaan rehottavia rikkaruohoja? Lampaan pidossa on huomioitava seuraavia asioita:

 1. Rekisteröidy eläinten pitäjäksi oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ennen eläimen ottamista.
 2. Tutustu eläinsuojelulainsäädäntöön.
 3. Pidä kirjaa eläinten lukumäärästä ja niille annetuista lääkkeistä.
 4. Huolehdi eläinten hyvinvoinnista.
 5. Kesän loputtua tutustu myös eläimen teurastus- ja lopetusohjeisiin. Eläimen voi niin halutessaan antaa tai myydä myös pois.
 6. Selvitä, miten kuolleen tai lopetetun eläimen voi hävittää.
 7. Ilmoita eläinten siirrot ja poistot rekisteriin.

Lampaiden hyvinvoinnille on tärkeää, että ne keritään kerran mieluiten kaksi kertaa vuodessa. Yleisin tapa on keriä ne keväällä ennen laitumelle pääsyä ja syksyllä sisätiloihin otettaessa. Sorkat pitää myös hoitaa aina tarvittaessa ja itse olen sen tehnyt aina keväällä ennen laitumelle menoa kerinnän yhteydessä ja tarkistan niiden kunnon myös syksyllä sisälle otettaessa.
Työvälineitä kerintään ja sorkkien huoltoon on monenlaisia. Yleisin kerinnässä käytetty on siihen tarkoitettu kerintäkone, mutta itse suosin Fiskarsin saksia. Saksilla aikaa menee enemmän, mutta koska minulla on vain kolme lammasta niin se ei haittaa. Sorkkien leikkuussa on myös erilaisia välineitä. Jotkut käyttävät hevosten vuolupuukkoa, osa sorkkien leikkuuseen tarkoitettuja teräväkärkisiä sorkkasaksia, mutta itse olen kokenut parhaaksi Fiskarsin kalasakset.

Lampaanvillaa voi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Tässä lueteltuna osa niistä:

 • Varvasväleissä ihon hautuman hoitoon
 • Langaksi kehrättynä
 • Huovutettuna eri tarkoituksiin
 • Kasvien suojeluun pakkasilta
 • Hevosille rivin hoitoon

Lampaanvilla on luonnollinen, lämmin ja antibakteerinen materiaali. Lampaanvillarasva eli lanoliini on voiteisiin käytetty rasva. Se on luonnollinen vaha, jota voidaan käyttää ihon hoitoon hiertymissä. Sitä voidaan käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen kuten esim. huulivoiteena, auringonpolttamiin, parranajohaavoihin, vaippaihottumaan ja aknen hoitoon. Sitä on myös käsittelemättömässä lampaanvillassa ja auttaa kuivien jalkapohjien hoitoon vaikkapa sukan sisällä tai kengänpohjallisena.

Tiesitkö, että saat ostettua lampaanvillaa myös meiltä! Myymme sitä karstattuna pieniä määriä ja karstaamattomina myös hieman isompia määriä. Käytämme sitä myös joissain omavalmisteena tehdyissä lemmikkien leluissa, kuten kissoilla palloina tai koirilla villana lelun sisällä. Lisäämme ne kauppaamme lähiaikoina, mutta voit tarvittaessa kysyä niistä jo nyt asiakaspalvelustamme. Uutuustuotteenamme on tulossa huovutetut kengänpohjalliset. Toinen yrityksemme Kuutamokorut käyttää villaa myös koruissaan.

Hyödyllisiä linkkejä lampaiden ottamista harkitseville:
Ruokaviraston sivut eläinten merkinnästä ja rekisteröinnistä
Lampaan kerintä ja sorkkien leikkaus – YouTubevideo
Karitsan punnitus ja korvamerkintä – YouTubevideo

Vastaan itse myös tarvittaessa kysymyksiin lampaiden pidosta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *