Kuumuus ja eläimet

Ajankohtaista nyt! 

Nyt kun ilmat ovat päivisin kuumat, niin ethän jätä lemmikkiäsi autoon odottamaan ilman ilmastointia.
Jo pienessä ajassa auton sisälämpötila kohoaa paahtavan kuumaksi ja kuumassa autossa odottava koira voi jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan.
Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton varjoon parkkeeraaminen ei riitä pitämään autoa viileänä.

Lämpöhalvauksen saanut koira tarvitsee pikaista apua

Kuumassa autossa loukussa olevaa koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi pyytää henkilökuntaa kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille annetaan viileää juomavettä. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Lähde: SEY

Hevoset ajomatkalla

Myös hevosten kanssa täytyy olla tarkkana kuumalla ilmalla vaikka ne sietävätkin kuumuutta paremmin kuin koirat. Takapressun voi jättää auki ilmanvaihdon parantamiseksi. Kova viima voi jäykistää selän lihaksia joten hengittävä loimi matkalla auttaa. Pitkillä matkoilla on hyvä pysähtyä juottamaan ja tarkistamaan hevosen vointi välillä. Kuumina kesäpäivinä hevonen voi juoda päivässä vettä jopa 50 litraa, mikä on 2–3 kertaa normaalia enemmän.
Paras kuljetusaika on kuitenkin illan ja aamun välillä, kun ilma on viileämpi.

Lisää tietoa hevosen kuljettamisesta:
Hevoseni.fi 
Hevostietokeskus
Hippos

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *